«Композиція
натюрморту»
(аплікація)
Навчальна мета: формувати
поняття про жанри образотворчого мистецтва, про жанр натюрморт; вчити дітей різним
прийомам роботи з папером;
Розвивальна мета: розвивати творчість та вміння точно передавати форму традиційного
українського посуду; використовувати народний візерунок в оформленні посуду;
розвивати вміння поєднувати між собою різні за характером та формою елементи,
створюючи цікаві композиційні рішення у натюрморті;
Виховна мета: виховувати
естетичний смак, любов до народних традицій шляхом збагачення свідомості учнів
знаннями про види, призначення та використання українського традиційного
посуду.
Обладнання:
1)
мультимедійний
проектор, ноутбук;
2)
муляжі
фруктів та овочів;
3)
картини
у жанрі натюрморт;
4)
основа
для колективної роботи – 3 макети різних дерев’яних шаф;
5)
шаблони
посуду, овочів, фруктів;
6)
ножиці,
кольоровий папір, картон, клей, олівці, гумка;
Основні поняття: композиція, натюрморт, декор, орнамент, аплікація
Тип уроку:
поглиблення знань, умінь і навичок.
Хід уроку:
І. Організаційний момент
Привітання до учнів та гостей:
Доброго дня шановні
діти та гості, сьогодні в нас незвичайний урок.
ІІ. Актуалізація опорних знань
(фронтальне опитування)
Щоб підготуватися
до виконання роботи ми повинні згадати які жанри образотворчого мистецтва ми
знаємо: пейзаж, портрет, натюрморт, анімалістичний.
А як перекласти
іншомовне слово натюрморт – з французької – мертва природа, з німецької – тихе
життя речей.
ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.
Ми узагальнимо та
поглибимо свої знання про натюрморт, про композицію і гуртом спробуємо створити
складний натюрморт з великою кількістю предметів. Але обов’язкова умова –
щоб всі предмети належали до
традиційного українського побуту.
Перегляд відеоматеріалу про різні натюрморти
IV. Вивчення нового матеріалу
Відповідно до свого призначення гончарний посуд поділявся
на:
1) господарчий
у
якому зберігали харчі, воду та інші рідини (глечики, куманці, дзбани, тикви,
банки, барильця, фляги);
2) кухонний
у
якому готували страви (горщики, макітри, чавуни, ринки, ступки);
3) столовий
з
якого споживали їжу (миски, полумиски, тарелі, кухлі, келихи, чашки, цукорниці,
сільнички);
4) аптекарський
у
якому готували й зберігали ліки (ступки, мисочки, баночки);
5)
ритуальний
який використовували в релігійних обрядах
(кадильниці). Тепер познайомимося ближче з формами й призначенням основних
видів українського керамічного посуду, а також з пов'язаними з ним приказками,
прислів'ями, жартами, порівняннями, лічилками, загадками. Згадуючи в них посуд,
народ нерідко одухотворював його, наділяв людськими рисами, чеснотами й вадами.
Чимало приказок мають жартівливий або повчальний характер.
«Скарбничка»
Роздача зразків ескізів традиційного українського посуду (форма, назви та значення візерунків)
Роздача зразків ескізів традиційного українського посуду (форма, назви та значення візерунків)
Приказки про посуд:
Горщик — залежно від величини й призначення в горщиках
варили борщ, кашу, вареники, готували печеню, інші страви, а також виварювали
білизну.
НЕ СВЯТІ ГОРШКИ
ЛІПЛЯТЬ.
УСЯКИЙ ГОНЧАР НАД
СВОЇМ ГОРЩИКОМ ПАН.
ЯКБИ ГОРЩИКИ НЕ
РОЗБИВАЛИСЬ, ГОНЧАРІ Б ГОЛОДНІ ЗОСТАЛИСЬ.
МАЛИЙ ГОРЩОК ТЕЖ
УМІЄ ВАРИТИ. КРАЩЕ ОДНА РИБИНА У ГОРЩИКУ, НІЖ ДЕСЯТЬ У МОРІ. КРАЩЕ ОДИН ПОВНИЙ
ГОРЩИК, НІЖ ДЕСЯТЬ ПОРОЖНІХ.
Глечик, глек, гладущик — висока посудина з округлими боками, широким горлом, іноді
з ручкою. Для молока, сиро¬ватки, ряжанки, квасу, меду, узвару тощо.
У НОВОМУ ГЛЕЧИКУ Й
ВОДА ХОЛОДНІША
Макітра, макотерть — велика, глибока посудина з ручками. В ній учиняли
тісто, збивали масло, розтирали мак, солили овочі, складали вареники та хліб.
Використовуючи макітру, стригли чоловіків: її надівали на голову й підстригали
волосся кругом, попід краями посудини. Зачіска називалась «під макітру».
Ринка —
сковорода з трубчастою ручкою-тулійкою, Іноді на трьох ніжках — смажити яєшню,
картоплю, млинці, бабки, стоплювати сало тощо.
Куманець, колач, квасник — бубликоподібна порожниста форма на високій ніжці з
підставкою, з носиком, ручкою і накривкою. Для міцних напоїв.
ЇХАВ ПІП У ТРОСТЯНЕЦЬ,
ВІЗ ВІН ДІРКУ Й КУМАНЕЦЬ.
ДОКИ
МИЛУВАВСЬ ОХТИРКОЮ -
ВКРАЛИ КУМАНЕЦЬ ІЗ ДІРКОЮ. (З жартівливої
пісні.)
Двійнята, трійнята, близнюки — два або три горнятка, з'єднані докупи боками, а зверху —
ручкою-кільцем. Кожне з горняток мало окрему покришку. Для двох або трьох
різних страв, що їх селяни брали із собою в поле.
А МИ ТАКІ ПАРОВАНІ,
ЯК ГОРНЯТКА
МАЛЬОВАНІ. (З народної пісні.)
Значення символів:
Мал. 1. безконечник
– символ багатого вражаю, означає нитку життя.
Мал. 2. РИБА, ОЛЕНЬ
– символи здоров’я та довголіття.
Мал 3. СОСНА,
ВЕРБА, СОНЯШНИК – символи, що лікують.
Мал 4. РУЖА,
КВІТКА, ДЗВІНОЧОК – символи, які сприяють народженню дітей
Мал 5,6. ЛИСТ,
КАЛИНОВИЙ ЛИСТ – символи сили і витривалості.
Практична робота:
Роздача шаблонів традиційного українського посуду.
(нагадати техніку
безпеки)
Акцентувати увагу
на макети трьох шаф які розміщені на дошці і являються основою для
багатопредметного натюрморту.
Самостійна творча робота учнів
V. Підсумок уроку.
Виставка дитячих
робіт. Учні демонструють створені окремі зразки посуду і намагаються поєднати
їх на основі на дошці. Споглядання, аналіз і естетичне оцінювання.
VI. Домашнє завдання
Немає коментарів:
Дописати коментар